Om Transaktionsanalyse

Transaktionsanalyse er en socialt orienteret måde at analysere menneskers kommunikation og adfærd på. TA (Transaktionsanalyse) blev oprindeligt udviklet af Eric Berne i årene efter anden verdenskrig. Arbejdet med at videreudvikle TA er sidenhen blevet taget op af mange andre terapeuter.

Overordnet er TA optaget af at afdække de forskellige måder, som kommunikation (transaktioner) mellem mennesker foregår på. Hensigten med analysen er bl.a. at afsløre de destruktive mønstre, der er skadelige for de involverede. Målet er at sætte mennesket frit til at kommunikere autentisk og konstruktivt.

Transaktionsanalysen arbejder med det enkelte menneskes personlighed i form af en Strukturanalyse.

Ud over Strukturanalyse spiller analyse af vores måde at kommunikere på en central rolle. Det foregår ved at foretage en analyse af de mere eller mindre problematiske positioner, som vi placerer os i. Denne analyse udgør også en analyse af det enkelte menneskes hele Livsmanuskript.

Transaktionsanalyse er i hovedsagen et godt bud til mennesker, der har følelsesmæssige problem, men det er ikke et universelt svar på ethvert problem. TA kan også kritiseres.